Ylivieskan Suojeluskunta osti vuonna 1931 Valistustalo Oy:ltä sen vuonna 1927 rakennuttaman Valistustalon. Talo oli rakennettu raittiusseura Voitto I:n 1900-luvun alussa rakennuttaman toimitalon yhteyteen (matala osa ent. Raittiustalo). Suojeluskuntatalo muodostui lukuisien yhteisten tilaisuuksien pitopaikaksi. Vuonna 1937 suojeluskunta aloitti elokuvateatteritoiminnan. Ensimmäisenä elokuvana esitettiin 1/8 SF-elokuva ”Pohjalaisia”. Suojeluskuntajärjestö lakkautettiin jatkosodan jälkeen tehdyn rauhansopimuksen nojalla ja omaisuus siirtyi valtiolle. Ylivieskan kunta hankki talon omistukseensa ja nyt Valistustalona se oli monien tilaisuuksien, myös elokuvien tyyssijana. Kunta päätti myydä talon purettavaksi. Sen huusi työmies Veikko Pirttioja 100 mk:lla. Purkaminen alkoi 1.6.1970.

Tekijä

Aikamääre