Jaakko Palmumäki ja virolaisneitoja

Aihe

Jaakko Palmumäki tuli Ylivieskaan kai joskus 1910-luvun alussa. Mistä hän tuli, mistä oli kotoisin, sitä hän ei kenellekään kertonut, ei siirtänyt kirjojaan Ylivieskaan. Teki töitä maataloissa, puski tosissaan pelloilla ja viihtyi vapaahetkinään ikäistensä joukossa. Oli innokas urheilumies, osallistui kilpailuihin vaikka ei niissä erikoisemmin menestynytkään. Vapaussodan alkaessa hän liittyi rintamajoukkoihin ja taisteli Vaasan Jääkärirykmentin mukana Hämeessä ja Karjalassa. Tuli silloin tunnetuksi yltiöpäisestä rohkeudestaan. Osallistui myös Viron vapaussotaan ja Aunuksen retkeen. Kun Puola alkoi taistellen irtautua Venäjästä vuonna 1920, liittyi Palmumäki Puolan vapaustaistelijoihin ja sinne hänen jälkensä katoavat. Kuvassa Jaakko Palmumäki ja virolaisneitoja Viron vapaussodan aikoihin 1919.

Provenienssi

Valokuva Eemil Ikolalta.