Ylivieskan asemarakennus köynnöskoristeissa

I maailmansota syttyi 1.8.1914. Venäjän leskikeisarinna keisari Nikolai II:n äiti Maria Fedorovna oli silloin vierailulla mm. Englannissa ja Ranskassa. Hän lähti seurueineen kotimatkalle keisarillisella junalla. Matka kulki saksaan, Tanskaan ja Ruotsiin siirtyen Pohjois-Ruotsissa, Karungissa Suomen Suuriruhtinaskuntaan, kulki autolla Tornioon, missä hän nousi Keisarilliseen junaan ja aloitti matkan Pohjanmaan rataa Etelä-Suomeen ja edelleen Pietariin. Rautatieasemat olivat köynnöksin koristeltu. Keisarillinen juna ohitti Oulun lauantaiaamuna 8.8.1914 n. klo 5. Ylivieskan juna ohitti todennäköisesti klo 8 jälkeen. Seinäjoelle juna saapui n. klo 12 ja seisoi asemalla n. puoli tuntia. Monituhatpäinen yleisö kunnioitti leskikeisarinnaa puheita ja musiikkiohjelmaa kuunnellen.

Provenienssi

Valokuva sahan förvalttari G. A. Wittenberg.