Ylimämmi

Ylimämmi
Ylimämmi. Nälkävuosina 1867-68 nälkään kuolevia koottiin yhteen. Kerälänkylän Mämmäeesä oli tällainen ”nälkämeijeri”. Eräs kerälänkyläläinen muistelee Mämmenkin liittyvän Suomen sotaan: se olisi ollut venäläisten juhlakäytössä. Mämmi oli tuolloin pitkä rakennus ja herätti ihmetystä venäläispäällikössäkin. Tämä kuvassa oleva on rakennettu 1800-1900-lukujen taitteessa. Rakennus on alkujaan ollut tuplaten pitempi: talo on jaettu kahtia ja toinen puoli rakennuksesta on viety Karvaliin navetaksi. Nälkämeijerin aikuinen talo oli pystyssä vielä 1900-luvun alussa. Pitkä rakennus oli poikittain eikä joen suuntaisesti toisin kuin kuvan talo. Nälkämeijerin hirret ovat Mämmessä, joka on erotettu Ylimämmestä, entisestä Mämmestä ja joka on jostain oudosta syystä saanut kantatilan nimen.

Aikamääre

Paikkakunta