Saksalaisten sotilaiden ruokailun valmistelua VR:n pesutuvalla

Aihe

Syksyllä 1940 alkoivat saksalaisten sotilaiden lomalaiskuljetukset rautateitse Suomen kautta Norjaan ja Saksaan. Kuljetukset lisääntyivät. Saksan sotavoimia asettui Lappiin. Saksa valmisteli hyökkäystä Neuvostoliiton rintamalla ”Jäämereltä Mustallemerelle”. Kuljetuksessa olevien joukkojen huoltoa varten saksalaiset perustivat huoltopaikkoja, joita hoitivat tehtävään komennetut saksalaiset sotilaat apunaan työhön palkatut lotat. Aluksi kuljetusjunissa matkaavien sotilaiden ateriat valmistettiin VR:n 1880-luvulla rakennetussa pesutuvassa, kun joukkojen määrä oli vielä vähäinen. Maija Mattila, Sylvi Jaakola ja Eeva Ylitalo sekä kaksi saksalaista sotilasta valmistelemassa joukkojen ruokailua.

Provenienssi

Kuva on jäljennetty Jouko Jaakolan hallussa olevista edesmenneen sisarensa Sylvi Vähäkankaan, s. Jaakola, valokuvista.

Aikamääre

Paikkakunta