Perttu Mattila ja Mikko Mattila kirkonkylästä yllään Ylivieskan Suojeluskunnan räätäliverstaalla valmistetut asepuvut. He kuuluivat siihen ylivieskalaisten sotilaiden joukkoon, jotka maaliskuussa 1918 siirrettiin Vaasaan ja liitettiin siellä perustettuun Vaasan II Jääkärirykmenttiin ja sen mukana Hämeen rintamalle. Molemmat haavoittuivat Tampereen Kalevankankaalla kiirastorstaina 28.3.1918. Vapaussodan jälkeen molemmat toimivat maanviljelijänä. Talvisodan liikekannallepanossa Mikko Mattila kutsuttiin puolustusvoimiin. Hän kaatui Kuhmossa 9.3.1940 41-vuotiaana.

Provenienssi

Valokuva jäljennös Viljo Mattilan kuvasta.