Kurun sauna

Kurun sauna

Aihe

Kurun sauna. Ennen vanhaan ei peltoja ollut niin runsain määrin kuin nyt. Jos olikin, eivät ne kasvaneet niin hyvin kuin nykypellot. Lähikedot piti varata viljoja varten, joten heinät täytyi tehdä usein ainakin osittain luonnonniityiltä tai nevoilta.Nevoille oli pitkä matka, joten oli yövyttävä siellä. Toisinaan saatettiin nukkua taivasalla, mutta eipä ollut tavatonta sekään, että nevan laidassa oli jokin rakennus: sauna tai muu maja. Juuri tuollainen heinäntekijöiden maja on tämäkin Kurunnevan reunamalla seisova Kurun kämppä, jota Kurun saunaksi kutsutaan. Nykyään se on ”liikuntakäytössä”, sillä sekä kirkonkyläläisillä että savalojalaisilla on talvisin tapana tehdä sinne hiihtoretkiä. Kesällä ei ehkä uskaltaisikaan, ainakaan heinäntekoaikaan ja ainakaan yöllä - Kurunnevalla kun kummittelee: kun heinämiehet siirtyivät nevalta yösijoilleen saunalla, saattoivat he nevalle katsoessaan nähdä usvan seassa niittäjiä, joiden viikatteet viuhuivat äänettömästi sumua leikaten.

Aihekokonaisuus