Puu, jonka alla sai surmansa Rantsilan ainoa punaisena tapettu mies

Vain luonnon muistomerkki -kyltti paljastaa puun erikoislaadun: kylkeen kaiverrettu merkintä J. A. 1918 on kaiketi hävinnyt kaarnan alle. Jossain tuon pitkän railon alla niin on kuitenkin lukenut. Oppaamme arveli, että liekö salama ollut asialla.Puuhun liittyy ikävä tarina kapina-ajalta. Puun juurella näet sai surmansa Rantsilan ainoa punaisena tapettu mies. Kerrotaan, että hänet olisivat surmanneet paavolalaiset miehet, jotka olisivat lainanneet Wilppolasta hevosen viedäkseen miehen Paavolaan. Järvelänjärven lähettyvillä mies olisi kuitenkin surmattu. Isollakylällä kerrotaan kuitenkin toista tarinaa, joka on lähempänä totuutta. Tämän tarinan mukaan joku kyläläinen olisi antanut J. A.:n ”punaisuuden” ilmi ylistarolaiselle miehelle, joka kulki asioikseen pitkin Suomea punaisia etsimässä. J. A. ei kaiketi ollut sen kummemmin punainen kuin valkoinenkaan, hän nyt vain oli edistysmielinen nikkarimies, jolle sattui tulemaan jokin työväenlehti. Hän oli vanha mies, vähintään jo 50-60-vuotias. Tuona surullisena päivänä J. A. sattui olemaan Järvelässä kylässä. Ylistarolainen mies etsi häntä kylän taloista syyttäen asukkaita tämän piilottamisesta. J. A. oli mukava mies, joten Wilppolan isäntäkin sanoi hänen menneen Kurulle, siis aivan vastakkaiseen suuntaan kuin todellisuudessa. Joku kuitenkin paljasti J. A.:n olinpaikan, ja niin ylistarolainen mies kävi hakemassa tämän Järvelästä. Matkalla Isollekylälle sattui kuitenkin jotain: ylistarolainen otti ja löi J. A.:ta ja ampui sitten tätä otsaan. Niin hän tuli kylälle ja käski, että ”hakekaa, siellä on kuollut mies.” Surmatyön tehnyt mies tuomittiin oikeudessa ja kerrotaan, että vanhemmiten hän olisi saanut tunnontuskia tekosistaan.

Aihekokonaisuus