Aihe

Vuonna 1932 Suomen Matkailijayhdistyksen harjoittama koskiveneliikenne jakautui kaksiosaiseksi Niskakosken ja Pyhäkosken välillä. Niskakosken viimeinen koski oli Nuojuankoski ja veneiden pysähdyspaikka oli Nuojuanlammen Valkiaisenojan suulla. Matkailijat kävelivät sieltä Nuojuan rautatieasemalle ja koskenlaskijat sauvoivat veneet suvantovesiä kosken alapuolelle. Sieltä he siirtyivät möljälle ja veneen kuljetus jatkui rompsimalla yli 8 kilometrin matkan Vaalan venerantaan saakka. Rompsiminen eli romskiminen tarkoittaa veneen vetämistä 15-metrisellä köydellä möljää kävellen samalla kun toinen henkilö työntää sitä 5,5 metrisellä rompsiseipäällä siten, ettei vene kosketa möljää tai muuta rannassa olevaa estettä.

Aineistoryhmä

Aihekokonaisuus