Nivankoski

Nivankoski
Nivankoski. Nivankosken mylly, saha ja sähkölaitos palveli ranttisia hyvin monipuolisesti. Koskessa on ollut vesimyllyjä jo 1600-luvulta lähtien. Nivankosken Saha- ja Myllyosuuskunta on perustettu 1880-luvulla ja silloin toiminta oli vakituista. Veden voimalla mylly jauhoi jyväkuormat ihmisten ja eläinten ravinnoksi. Nivan mylly oli kuuluisa hyvistä jauhoistaan varsin laajalla alueella. Koski antoi voiman myös sahatoiminnalle
raamisaha sahasi ja kanttasi parrut, laudat ja lankut. Lisäksi sahalla toimi höyläkone. Sähköä Nivankoski antoi 1900-luvulla noin 70–80 kirkonkylän taloudelle. Sähköä annettiin aamuviidestä päivänsarastukseen ja hämärryksestä iltakymmeneen. Nivankoski jakoi sähköä joihinkin taloihin vielä 1960-luvun lopussa.

Aihekokonaisuus